ÇOMÜ'DEN BOZCAADA ÇEVRE SORUNLARI VE BİYOÇEŞİTLİLİK ÇALIŞTAYI'NA GÜÇLÜ KATILIM

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Bozcaada'da düzenlenen 'Bozcaada Çevre Sorunları ve Biyoçeşitlilik Çalıştayı'na katılım gösterdi.

6 Ekim 2024 Pazar günü Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştay, Bozcaada’nın çevre sorunlarına dikkat çekmek ve biyoçeşitliliği koruma yollarını tartışmak amacıyla düzenlendi. Açılış konuşmalarında; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk söz aldı.
ÇOMÜ’nün üst düzey katılım sağladığı çalıştayda, Bozcaada’nın sürdürülebilir çevre yönetimi ve deniz biyoçeşitliliği üzerine akademik ve bilimsel görüşler paylaşıldı.
Çalıştayın ilk oturumu, Geçmişten Günümüze Bozcaada başlığı altında, gazeteci-yazar Ferai Tınç’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda Bozcaada'nın tarihi, deniz yaşamı ve balıkçılık konuları işlendi:
- Bozcaada’nın Dünü, Bugünü, Ada Üzerindeki Tehditler – Ferai Tınç, adanın tarihsel sürecini ve karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri anlattı.
- Bozcaada’da 1978 Yılından Beri Kayıt Altına Alınmış Deniz Kabukları – Hakan Gürüney (Bozcaada Yerel Tarih Müzesi Kurucusu) deniz kabukları koleksiyonunu tanıttı.
- Bozcaada’da Yerel Yönetim – Yahya Göztepe (Bozcaada Belediye Başkanı), yerel yönetimin çevre sorunlarına yaklaşımını paylaştı.
- Geçmişten Günümüze Bozcaada Denizlerinde Olanlar: Deniz Yaşamı ve Batıklar – Kemal Şahin (Bozcaada Balıkçısı), denizlerdeki değişiklikleri anlattı.
- Bozcaada’da Balıkçılık – Doç. Dr. Onur Gönüllü (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve TÜDAV), balıkçılığın Bozcaada üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
İkinci oturumda, Bozcaada’nın Karasal Biyoçeşitliliği konuları tartışıldı. – Prof. Dr. Murat Tosunoğlu’nun başkanlığında gerçekleşen bu oturumda, adanın böcek türlerinden florasına kadar geniş bir yelpazede sunumlar yapıldı.
- Bozcaada’nın Böcekleri ve Biyolojik Çeşitliliği – Doç. Dr. Şahin Kök (ÇOMÜ Lapseki MYO, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü), adadaki böcek türlerinin çeşitliliği üzerine sunum yaptı.
- Bozcaada’daki Bozcaada’nın amfibi ve sürüngenleri ve termal ekolojileri – Prof. Dr. Çiğdem Gül (ÇOMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü), kurbağa ve sürüngenlerin ekosistem içindeki önemine dikkat çekti.
- Kurbağa ve Sürüngenlerin Yanlış Algılanması – Prof. Dr. Murat Tosunoğlu (ÇOMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü), kurbağa ve sürüngenlere dair yanlış algıları düzeltti.
- Bozcaada’nın Kuşları ve Kuş Türlerinin Ekosistemdeki Önemi – Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal (ÇOMÜ Sağlık Hizmetleri MYO), kuşların ekosisteme katkılarını anlattı.
- Bozcaada Florası – Prof. Dr. Ersin Karabacak (ÇOMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü), adadaki bitki