1915 yılında Çanakkale Savaşları’nın en şiddetli biçimde cereyan ettiği Ağustos ayında ve yaşanmıştı. Ağustos ayı aynı zamanda Ramazan Bayramı’na da tesadüf ediyordu. Bu bayram özellikle Mustafa Kemal’in 19’ncu Tümeni için hiç de uğurlu gelmedi. Tümen’in alaylarından 57’nci Alay’ın Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’in ölümü, cepheyi yasa boğuldu.
57’nci Alay, 25 Nisan 1915’te Arıburnu sahillerine çıkan düşmana ilk andan itibaren 27’nci Alay’la birlikte karşı koymuş; ANZAC Kolordusunun birliklerini sahil şeridine çivilemişti. O günden itibaren sürekli olarak cephede bulunan 57’nci Alay, hiç kuşkusuz en fazla kayıp veren birliklerden biri olmuştu. Fakat bu kayıpların en üzücüsü de, Alayın Komutanının kendisiydi.
Yarbay Hüseyin Avni Bey, bayramın birinci gününün sabahı, erken kalkmış ve silah arkadaşlarıyla bayramlaşmak üzere hazırlığa girişmişti. Berberini çağırdı ve çadırının yanında tıraş olmak üzere bir sandalyeye oturdu. Berber tam tıraşa başlamıştı ki, düşman gemilerinden atılan bir aşırtma mermi karargâhın yakınlarına düştü. Patlayan mermiden kopan bir şarapnel parçası hızla gelmiş ve berberin önünde oturmakta olan Yarbay Hüseyin Avni Bey’e çarpmıştı. Oracığa yığılan Alay Komutanının yarası ağırdı. Tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Cenazesi karargâh yakınına defnedildi. Bu olay tüm tümenin tadını kaçırmış, bayramı mateme çevirdi. Tümen Komutanı Mustafa Kemal, “Arıburnu Muharebeleri Raporu”da Yarbay Hüseyin Avni Bey için şöyle diyecekti:
“Bilhassa Arıburnu muzafferiyetinin ilk ve metin temel taşı olan 57.Alay’ın safiyet-i kalbiye ve salâbet-i diniyesiyle mümtaz kumandanı Kaymakam şehit Avni Bey’i en ateşli zamanlarda emirlerimi aldığı cerihalara da ehemmiyet vermeyerek istediğim mahallere nakletmek suretiyle pek mühim zamanlarda kıymetli muavenetlerini gördüğüm yaverim şehit Mülazım Kazım Efendi’yi hürmet-i mahsusa ile tezkar ederim.”
Yarbay Hüseyin Avni Bey Alayı’nın bulunduğu yere yakın bir mekana defnedildi. Mezarı daha sonraki yıllarda ilk bulunduğu yerden alınarak bugünkü yerine, 57’nci Alay Şehitliği’nin yakınına taşındı ve her yıl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.
Mehmet Emin Yurdakul’un Çanakkale Cephesi’ndeki Türk askerine, kahraman komutanlarına ve Mustafa Kemal’e hitaben yazdığı şiirde onların kahramanlıklarından söz ederek, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahramanların unutulmayacağını dile getirdi. Bugün de kahraman Hüseyin Avni Bey’i tekrar hatırlıyoruz. Ruhu şad olsun.
“Ey bugüne şâhid olan sarp hisarlar
Ey kahraman Mehmet siperleri,
Ey Mustafa Kemaller’in azîz yeri,
Ey toprağı kanlı dağlar, yanık yarlar!
Sizler burda gördüğünüz şanlı cengi
Elde kılıç parladıkça unutmayın.
Bugünü de bundan üç bin yıl evvelki
Kahramanlık devri gibi unutmayın.”
YORUMLAR