Yazıya başlamadan önce güzel bir ezogelin çorbası içtim ki, midem kasılmasın, rahatlasın. Ve gözlüklerimi de güzel bir kokulu kolonya ile sildim ki, burnuma hoş kokular gelsin. Beynim de çok kasılmasın. Çünkü önümüzde ki süreç Çanakkale`yi baya kasacak! 1.5 yıllık bir rahatlıktan çıkıp, olmasını istemem ama `kaosvari` günleri getirecek.
Bu hafta ilköğretim okulları devreye girdi. Bence bir hayli fazla ve de gereksiz özel okul ve devlet okulları eğitim öğretime başladı. Çocuklar ve aileler zaten hazırdı. Hatta aileler bu güzel günü iple çekiyordu. Zamane zıpırlarını evde eğitmek ya da vakit geçirtmek aileleri fazlasıyla yordu. Ama okullar ne durumda tam bilmiyoruz. Sendikaların yaptığı açıklamaları takip ettiğimizde, eğitim öğretim planlamalarında sıkıntılar çıkabileceğini duyuyoruz. Kervan yolda dizilir deyip, yola çıkmaya alışıkızdır, hallederiz herhalde! Sabahları yaşanacak trafik yoğunluğuna da hazır olalım ayrıca.
Gelellim üniversiteye. 11 Ekim`de açılacak olan üniversitemizde, içerde fiziki koşullardan dolayı bir sıkıntı gözükmüyor. Ama dışarda durum o kadar iyi değil. Pandemi döneminde fırlayan ev fiyatları ve kiraları yurtları tercih etmeyen öğrencileri çok zorlayacak. Standart yurtlarda iki ila üç kişilik oda fiyatları 13 binlerden başlıyor. Kahvaltı ve akşam yemeği dahil bu fiyatlar çok da yüksek sayılmaz. Ancak, tek kişilik odalar 25 binleri de görüyor. Kredi yurtlar kurumunun kapasitesinin çok çok üstünde bir öğrenci sayısı olan merkez ve ilçelerde barınma sorunu ortaya çıkması kaçınılmaz.
Ancak özellikle merkezde üniversite öğrencilerinin ulaşım durumu yine sıkıntılı olacak. Tarihe geçen ve ekşili mayalı sözlüklerde bile yer alaan Ç3 hattı napacak bilmiyoruz! Sabah derse yetişmek yine kabusa dönerse ki, muhtemel, unuttuğumuz sıkıntıları yeniden hatırlamış olacağız. Onun için Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürü Hayati Gürses`i ve Halk Otobüsleri Kooparatifi Yönetim Kurulunu şimdiden uyaralım.
Ve gelelim sağlık konusuna. Pandemi döneminde Çanakkale`yi terk eden 50 bin üniversite öğrencisinin geri dönmesi, vaka sayılarımızda etkili olacaktır. Geçen yıl başta Araştırma Hastanemiz, devamında da Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin devreye girmesiyle pandemi yükünü çok sıkıntı çekmeden atlatabilmiştik. Şimdi sonbahar ve kış aylarında olası bir yükselme sağlık sistemimizi kilitleyebilir. Yani, burada da şimdiden planlamalarımızı yapmak zorundayız.
BİR DE ÇANAKKALE`DEN KAÇMA ZAMANI MESELESİ VAR!
Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Avukat Erdal Gezen`in eylül ayı oturumunda verdiği rakamları duyunca da, insanın buradan kaçması gerektiği ortaya çıkıyor. Rakamlara bakın rakamlara! 13 bin şikayet davası. Yani iki desek 26 bin kişi birbiriyle davalı. 2021 yılında yeni açılan dokuz bin icra dosyasıyla beraber, rakam 53 bin sınırına dayanmış. Vay halimize vay! Ve Aile Mahkemelerindeki durum; 1300`e yaklaşık dosya. 900`ü geçen boşanma davası.
Şimdi anladınız mı, neden ezogelin çorbası içip, gözlükleri de kokulu kolonya ile sildiğimi. Benden bu kadar o zaman...
YORUMLAR